По-долу можете да прочетете няколко практически съвета как можете да ограничите количеството приети Нитрати. Спазвайки тези прости правила, Вие ще можете да намалите дневните милиграма, които поемата, но няма да знаете реално колко са те и дали надвишават дневните допустими количества или не.

Какви са дневните допустими количества, можете да прочетете тук

  • Консумирайте бутилирана минерална вода. Това се отнася, ако живеете в населено място, в което питейната вода е с наднормено съдържание на нитрати. За да разберете дали питейната вода, съдържани завишени количества нитрати, можете лесно и бързо да я измерите с Ecolizer
  • Измивайте обилно зеленчуците и плодовете с течаща вода и четка, след което ги накиснете във вода. Така се губят около 10 -15% от нитратите.
  • Отстранявайте “най-нитратните” части на растенията: кочана и външните листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките и други. Кои са най-нитратните част, можете да прочетете тук.
  • Не консумирайте краставици, тиквичките и картофите, които имат жълти петна. Това е явен признак, че те съдържат прекалено много нитрати.
  • При варене на зеленчуците изливайте водата, в която са врели още докато е гореща. По този начин се унищожава голяма част от нитратите. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върне обратно в тях.
  • Избирайте зеленчуци със среден размер, тъй като най-често те имат минимално съдържание на нитрати. Необичайно едрите зеленчуци, които и най-добрия търговски вид, често са резултат от използване на азотни торове – нитрати.
  • Консумирайте зеленчуците с лимон. Неговата киселинност и съдържание на витамин С, затрудняват превръщането на нитратите в нитрити и образуването на нитрозамини.
  • Не претопляйте супи и ястия, защото така се увеличава концентрацията на нитрати в тях.
  • Не забравяйте, че нитратите и нитритите се използват в консервната промишленост, макар там количествата да са в пъти по-ниски от плодовете и зеленчуците. Все пак опитвайте се да намалите тяхната консумация.

Всички по-горе описани практики, могат да намалят количеството нитрати, които поемата с храната и водата. Въпросът е какво е било това количество, преди да приложите тези практики. А то е било в норма, то тогава няма за какво да се притеснявате. Ако обаче то е било завишено, то консумацията на тези продукти продължава да крие риск за Вашето здраве.

 

Източник: РИОКОЗ

Категории: Нитрати