Зимата и пролетта са най-чувствителните сезони за любителите на плодовете и зеленчуци. От една страна изборът е силно ограничен, от друга – това са сезоните когато естественото количество на нитратите е по-високо.

Слънчевата светлина намалява количеството на нитратите и затова летните реколти, които са отглеждани при дълъг ден с много слънце, са много по-малко нитратни от оранжерийно отглежданите култури през зимните месеци.

Всички знаем, че добре узрелите плодове и зеленчуци, които са били отглеждани по естествен път са много по-вкусни. До голяма степен това може да се дължи на по-малкото съдържания на нитрати.

Не добре узрелите зеленчуци, както и тези, които са форсирани химически да узреят по-рано имат по-големи количества нитрати.

Кои плодове и зеленчуци имат по-висока и кои по-ниска концентрация на нитрати?

Има и някои видове растения, които усвояват и съхраняват по-големи количества нитрати от други.

Концентрациите на нитрати са най-високи в листата и корените на растенията, и най-ниски в техните плодове и семена.

Доказано е, че най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, пресният лук, броколито, карфиола, репичките и морковите.

По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците. Плодовете, зърнените храни и ядките съдържат пренебрежимо малки количества нитрати.

Къде концентрацията на нитрати е по-висока?

Различните видове зеленчуци натрупват нитрати в различни свои части.

Така например, в зелето нитратите се натрупват в кочана, в най-външните листа и в ”жилите” на листата. В цвеклото и ряпата най-нитратна е опашката. В морковите и картофите – сърцевината. В краставиците, репичките и тиквичките – обвивката. Листните зеленчуци като спанак, марули, китайско зеле, лапад, пресен лук, магданоз, копър и др. натрупват най-големи количества нитрати в листата си.

 

Източник: zdravosloven.com
Категории: Нитрати